Koronavirüs Salgınında Tarihi Gün

Koronavirüs

Gizemli bir solunum yolu hastalığı olarak ortaya çıktığı günden beri dünyayı yavaş yavaş etkisi altına alan ve 68 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüs salgını ile ilgili tarihi bir gün yaşanıyor.

17 Kasım 2019 tarihinde tüm dünyanın kaderi değişti, ancak o gün herkesin bundan haberi yoktu. 1 buçuk milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, “gizemli bir solunum yolu hastalığı” olarak ortaya çıktı.

Dünya, koronavirüs salgınından ilk kez, Çin’in 31 Aralık 2019’da Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu rahatsızlığının ortaya çıktığını Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirmesiyle haberdar oldu.

Koronavirüs

Bu sürede insanlık, sosyal mesafe, uzaktan eğitim, kitlesel sokağa çıkma yasakları, fabrika ve iş yerlerinin uzun süre toplu olarak kapatılması, dini hayattan eğlence sektörüne kadar sosyal hayatın birçok alanında toplu aktivitelerin yasaklanması gibi uygulamalara şahit oldu.

Dünya genelinde onlarca ülkede yaşayan milyarlarca kişinin bir şekilde hayatını etkileyen koronavirüsün sosyal etkileşimi, alışverişi, eğitimi, çalışma düzenlerini fiziksel mekanlardan dijital ortamlara taşımaya zorladığı yeni normal adlı farklı bir yaşam tarzı benimsenmesine neden oldu.

200’e yakın ülke ve bölgeye yayılarak küresel salgına dönüşen virüs, dünya tarihini resmen değiştirdi. Bugün ise, salgının ortaya çıkmasından bir yılı aşkın süre geçmişken, pandemiye karşı savaşta tarihi bir adım atılıyor.

İngiltere bugün koronavirüse karşı savaşta yeni silahını piyasaya sürüyor. İngiltere tarihinin en geniş kapsamlı aşı uygulaması bugün başlıyor. Belirlenen 50 hastanede, ülke tarihinin ‘en büyük aşı operasyonu’ gerçekleşiyor.

Koronavirüs

Salgına karşı mücadelede ön saflardaki sağlık çalışanları, 80 yaş üzerindekiler ve bakımevi çalışanları, koronavirüs aşısında ilk sırada yer alıyor. ülkedeki ilk koronavirüs aşısını 90 yaşındaki bir kadın oldu. Tarihi anları televizyonlar canlı yayınladı.

90 yaşındaki Margaret Keenan, İngiltere’de hemşire May Parsons tarafından Üniversite Hastanesi’nde uygulanan Pfizer-BioNTech aşısını alan ilk hasta oldu. Keenan, aşıyı yaptırdıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Sağlık yetkililerinin “normalliğe dönüş yolundaki ilk adım” olarak nitelendirdiği ve dünyada ilk olan hamlede, bugün binlerce İngiliz kollarını sıvayıp yeni Pfizer aşısını yaptıracak.

Koronavirüs

“Aşı Günü” olarak adlandırılan sağlık hizmeti, bu sabah ülke çapındaki 50 hastane tesisinde İngiltere tarihinin en büyük aşı operasyonu olarak start alacak.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşının kullanıma sokulmasını “tarihi bir an” olarak tanımladı ve virüsün geriletilmesi için herkesin kendi görevini yapmasını isteyerek, “Mevcut kısıtlamalara uyalım ve kritik bir görev üstlenen sağlık sistemini koruyalım” dedi.